Nieuwe regels voor de huurmarkt in Nederland dreigen het aantal particuliere studentenwoningen te verminderen, zo waarschuwt Studenten Voor Leiden (SVL). De recente wijzigingen in de fiscale regelgeving voor particuliere huurwoningen maakt het voor verhuurders minder aantrekkelijk om hun panden te verhuren. Hierdoor hebben landelijk steeds meer verhuurders hun woningen verkocht. 

De verkoopgolf treft vooral studentenwoningen die in particulier beheer zijn. Hierdoor dreigen vooral de studentenhuizen die in beheer zijn van studentenverenigingen en stichtingen van reünisten over te blijven. SVL waarschuwt dat dit onwenselijk is en dat de stad Leiden actie moet ondernemen om het verdwijnen van studentenkamers te voorkomen. SVL stelt voor om de verkoop en het aanbod van particuliere kamers te monitoren en roept op tot betere regulering van de particuliere huursector.

In Utrecht wil de gemeente de komende jaren meer studentenwoningen realiseren, omdat de stad momenteel zo’n 5.300 studentenwoningen tekort komt. Om de bouw van gemeenschappelijke studentenwoningen gemakkelijker te maken, gaat de gemeente de grondprijs voor onzelfstandige woningen verlagen. De maatregel maakt deel uit van een ‘actieplan studentenhuisvesting’ van de gemeente Utrecht. Studentenhuisvester SSH kan door de verlaging van de grondprijs meer studentenkamers bouwen met gemeenschappelijke woon- en badkamers.

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil de toestroom van internationale studenten naar Nederland afremmen. Volgens Dijkgraaf neemt het aantal internationale studenten sterk toe en dit leidt tot problemen. Op universiteiten bestaat momenteel 40% van de eerstejaars uit het buitenland, in 2015 was dat nog 28%. Dijkgraaf wil het aantal internationale studenten dat naar Nederland komt, in de toekomst beter kunnen beheersen.

Bron: Vastgoed Actueel

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms