Het kabinetsvoorstel om de huurtoeslag te hervormen kan volgens de Raad van State niet doorgaan. Het plan, opgesteld door minister Hugo de Jonge, zou er uiteindelijk voor zorgen dat te veel huurders in inkomen achteruitgaan.

De hervorming moest er onder andere voor zorgen dat het systeem voor huurtoeslag makkelijker werd. Maar volgens de Belastingdienst is er helemaal geen sprake is van vereenvoudiging, maar waarschijnlijk eerder van een toename van vragen, klachten en bezwaren. Ze concluderen dat het wetsvoorstel waarschijnlijk niet uitvoerbaar is als het in de huidige vorm wordt ingevoerd.

Volgens de nieuwe regeling bepaalt enkel het inkomen hoeveel huurtoeslag iemand ontvangt, en niet meer werkelijke huurprijs. Een standaard, fictieve huurprijs van 520 euro zou worden gebruikt voor de berekening. Hier zouden bepaalde groepen, zoals studenten en mensen met een laag inkomen maar een te hoge huur, van kunnen profiteren. Echter gaat er ook een grote groep mensen op achteruit, met name gezinnen met kinderen. Volgens een analyse van het Nibud zou twee derde van de huurders gaan inleveren.

Minister De Jonge heeft al laten weten dat hij de plannen opnieuw gaat wegen.

Bron: Het Financieele Dagblad

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms