Sinds de komst van Hugo de Jonge is Nederland weer een minister van Volkshuisvesting rijken. Het kabinet heeft de laatste weken veel plannen aangekondigd op het gebied van wonen, verduurzamen van woningen en huurprijzen. Dit zijn de belangrijkste. 

De huur gaat voor veel huizen omlaag

Het meest ingrijpende besluit van Hugo de Jonge is dat de huren van huizen in de vrije sector omlaag gaan. Om dat af te dwingen, kondigt het kabinet laatst aan dat het puntensysteem wordt doorgetrokken naar 232 punten.

Met dat puntensysteem ligt de huurprijs vast aan de hand van kenmerken van de woning. Het komt erop neer dat de huren tot 1250 euro beschermd worden en dat de verhuurder ook bij appartementen die nu nog 1500 euro in de maandkosten, naar een lagere prijs moeten. Dit plan moet nog worden uitgewerkt maar het zal waarschijnlijk niet gelden voor al zittende huurders. 

Vanaf 2026 een cv-ketel vervangen voor een hybride warmtepomp

De woningeigenaren die een nieuwe cv-ketel willen, zullen hiervoor een hybride pomp moeten installeren. Het kost nu ongeveer 5.000 euro en je krijgt 1500 euro subsidie. Huiseigenaren die in 2030 nog niet hun woning goed genoeg hebben verduurzaamd, krijgen een verhuurverbod. 

Huishoudens met zonnepanelen kunnen langer salderen

Het is momenteel zeer aantrekkelijk om zonnepanelen te hebben vanwege de hoge stroomprijs. In Nederland wordt de terug levering aan het stroomnet gesubsidieerd doordat je de opbrengst weg mag strepen op de eindafrekening. Door dit ‘salderen’ kunnen huishoudens veel geld besparen en de regeling wordt pas vanaf 2025 versoberd. Eigenlijk zou de subsidie al komend jaar worden afgebouwd.

Bron: NU.nl

03 juni 2022

Compare Listings

Title Price Status Type Area Purpose Bedrooms Bathrooms